אולם, נקודת מבט חדשה יחסית שפורסמה לאחרונה במגזין הרפואי Phylosophical Transactions of the Royal Society B, בוחנת את האפשרות שהחשיפה לרעלנים סביבתיים ולמזונות אולטרה-מעובדים היא שעומדת מאחורי המשבר הבריאותי שנובע ממגיפת ההשמנה.
נקודת מבט חדשה על ההשמנה
האופי המורכב של השמנת היתר דורש מחקר מעמיק המקיף את ההשפעה ההדדית של גורמים רבים. מחברת המאמר ברברה קורקי, פרופסור לרפואה וביוכימיה מאוניברסיטת בוסטון, מציגה השערה חדשנית היכולה לתת הסבר למגיפת ההשמנה. המחקר שלה מתייחס לעובדה שבמהלך חמשת העשורים האחרונים חלה עלייה משמעותית בצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים, כמו גם עלייה ניכרת בחשיפה שלנו לרעלנים סביבתיים. נקודת התבוננות זו, מדגישה את החשיבות שיש לכך שמעבר להרגלי התזונה עלינו להתייחס גם להקשר הסביבתי הנרחב יותר שבו אנו חיים.
מזונות אולטרה-מעובדים:
מזונות אולטרה מעובדים הפכו לנפוצים ביותר בדיאטה המודרנית. המזונות הללו, המאופיינים ברמות העיבוד הגבוהות שלהם, בתכולה גבוהה של תוספים שונים, ובערך תזונתי מינימלי, הפכו לפופולריים ביותר בשנים האחרונות. קיים חשש משמעותי לגבי האפשרות שהם תורמים להשמנה. מחקרים הדגימו קשר בין צריכה מוגברת של המזונות הללו לבין צריכה מוגברת של מזון, המובילה לעלייה במשקל. הצפיפות הקלורית הגבוהה של מוצרים אלה, בשילוב עם העובדה שהם אינם משביעים כראוי, יכולים לפגוע במנגנונים הטבעיים של הגוף לווסת רעב ושובע, ובכך לתרום לאכילת יתר ולהשמנה.
רעלנים סביבתיים
הסביבה בה אנו חיים גדושה במגוון של חומרים שמצאו דרכם לאוויר שאנו נושמים, למים שאנו שותים, ולמזון שאנו אוכלים. בין החומרים הללו נמצאים רעלנים סביבתיים, הכוללים חומרים כימיים ממקורות כמו חומרי דישון, חומרי הדברה, חומרי פלסטיק, ומזהמי אוויר. עפ״י השערתה של פרופ׳ קורקי הרעלנים הללו, המכונים אוביסוגנים (obesigens- חמרים מעודדי השמנה), יכולים להוביל להשפעה עדינה אך משמעותית ביותר על התהליכים המטבוליים בגופנו. החומרים הללו יכולים לפגוע במאזן התקין שבין מטבוליזם השומנים בגופנו ובין ההתפתחות התקינה שלנו, לפגוע במסלולים הרומונלים ובמסלולי איתות חשובים בגוף, וע״י כך להגביר את הנטייה של האדם להשמנה.
התפקיד של נגזרות חמצן פעילות (Reactive oxygen species: ROS)
נגזרות החמצן הפעילות הינם חומרים בגופנו הידועים כקשורים בנזק חמצוני ובדלקת, אך יש להם גם תפקיד חשוב כחומרים מעבירי מסרים בתוך התאים שלנו. המחקר של פרופ׳ קורקי מצביע על כך שהחשיפה לרעלנים הסביבתיים יכולה לפגוע במאזן שבין ייצור נגזרות החמצן הפעילות לבין הפינוי שלהן. ההפרעה הזו יכולה להוביל לשרשרת של אירועים הכוללים פגיעה בהפרשה התקינה של אינסולין, שיבוש במנגנון הרעב, ואגירה לא תקינה של שומנים, שכולם מהווים מרכיבים מרכזיים בהתפתחות של השמנה ובסיבוכים הרפואיים הנלווים אליה.
שינוי משמעותי בהבנת ההשמנה
נקודת המבט של פרופ׳ קורקי מובילה להערכה מחדש של מה שהיה מובן לנו עד כה לגבי השמנת יתר. במקום להתסכל על השמנת היתר מנקודת המבט הצרה של ההתנהגות של האדם הבודד, ההשערה שלה מדגישה את העובדה שבבסיס ההשמנה קיימים יחסי גומלין מורכבים בין גורמים סביבתיים לבין התהליכים הפיזיולוגיים המתרחשים בתוך גופנו. הדבר מדגיש את הצורך בגישה מקיפה המתייחסת הן להיבטים התזונתיים והן להיבטים הסביבתיים של השמנת יתר. ההבנה שלנו לגבי התפקיד החשוב שיש למזונות האולטרה-מעובדים ולרעלנים הסביבתיים בהתפתחות של השמנת יתר,תאפשר לנו להבין טוב יותר את המורכבות של בעיית ההשמנה העולמית.
השלכות על מחקר ופעולה בעתיד
המשמעות של ההשערה של פרופ׳ קורקי הינה מרחיקת לכת ויכולה להשפיע על מחקרים עתידיים ועל החלטות לגבי בריאות הציבור. הבנה טובה יותר של יחסי הגומלין בין הרעלנים הסביבתיים, הרגלי הדיאטה, וההשמנה יכולה להוביל להתפתחות של טיפולים מכוונים. זה יכול להוביל לנקיטת פעולות לצמצום צריכה של מזונות אולטרה-מעובדים ולצמצום החשיפה לרעלנים סביבתיים. מעבר לכך, המשך הבנת המנגנונים דרכם החומרים הללו פוגעים במטבוליזם יכולה להוביל לזיהוי של גישות טיפוליות חדשניות למניעה ולטיפול בהשמנה.
לסיכום
לפי המאמר מגיפת ההשמנה היא מורכבת וכוללת מלבד דיאטה גם מזהמים סביבתיים וצריכה של מזונות אולטרה מעובדים. הפתרון למגיפת ההשמנה צריך לשלב בין ידע מדעי, מדיניות ציבורית, ובחירות שאנו עושים בחיי היומיום שלנו.
מדיניות ציבורית בה מצמצמים את הצריכה של משקאות קלים, ומזונות מתועשים, ובה דואגים לסביבה נקיה, ושימוש באנרגיה נקיה היא כמובן חשובה ביותר.
אך כל עוד זה לא נעשה, עלינו לעשות את הבחירות שלנו בחיי היומיום האישיים. אנו יכולים להחליט לצרוך מזונות אמיתיים ולא מעובדים, ואנו יכולים להפחית את השימוש שלנו במוצרי פלסטיק ובמוצרי קוסמטיקה וניקוי שמכילים חומרים רעילים. כל בחירה שאנחנו עושים בחיי היומיום שלנו יכולה להשפיע לטובה או לרעה על בריאותנו ולכן חשוב שנהיה מודעים לכך.