כיצד הדיאטה משפיעה על הגיל הביולוגי שלכם: ממצאים ממחקר חדש

מחקר שפורסם לאחרונה ב-JAMA Network Open חקר את הקשר בין דפוסי תזונה והזדקנות אפיגנטית ומצבי על כך שצריכה אופטימלית של החומרים המזינים והפחתת צריכת עודף הסוכר הן חיוניות לבריאות האפיגנטית

מחקר שפורסם לאחרונה ב-JAMA Network Open חקר את הקשר בין דפוסי תזונה והזדקנות אפיגנטית, תוך התמקדות בנשים שחורות ולבנות באמצע החיים. המחקר, שנערך על ידי Dorothy T. Chiu, PhD, והצוות שלה, מדגיש את ההשפעה המשמעותית של איכות התזונה וצריכת עודף סוכר על הגיל האפיגנטי, שנמדד באמצעות השעון האפיגנטי GrimAge2.

מהי ההזדקנות האפיגנטית

הזדקנות אפיגנטית מתייחסת לשינויים בדפוסי מתילציה של DNA לאורך זמן, היכולים להשפיע על ביטוי גנים מבלי לשנות את רצף ה-DNA עצמו.

(מדובר בתוספת מולקולה קטנה הנקראת מתיל והיא יכולה להשפיע על הגנים והאם הם יבואו לידי ביטוי, מבלי שיחול שינוי ברצף ה-DNA עצמו).שינויים אלו מושפעים מגורמים שונים, לרבות תזונה, אורח חיים וחשיפות סביבתיות, והם יכולים לתרום להתפתחות מחלות הקשורות לגיל. במחקר זה השתמשו בשעון GrimAge2, שהינו כלי מחקרי המעריך את הגיל הביולוגי על ידי התחשבות בסמני מתילציה של DNA הקשורים לתמותה ולסיכון למחלה.

כיצד בוצע המחקר

המחקר כלל 342 נשים (171 שחורות ו-171 לבנות), שהיו חלק ממחקר גדול שבמקור עקב אחר המשתתפות מילדות ועד בגרות. החוקרים ניתחו נתונים תזונתיים וסמנים אפיגנטיים כדי לחקור כיצד איכות התזונה וצריכת הסוכר קשורים להזדקנות אפיגנטית.

ממצאי מפתח

  • איכות דיאטה וגיל אפיגנטי: ציונים גבוהים יותר במדדים שבחנו את איכות הדיאטה, היו קשורים לגיל אפיגנטי צעיר יותר. מדדים אלו שיקפו את התזונה הים תיכונית העשירה בירקות, פירות, ושומנים בריאים.
  • צריכה גבוהה של סוכר: צריכה גבוהה יותר של סוכר הייתה קשורה לגיל אפיגנטי מבוגר יותר. תוספת סוכר, הנמצאת בדרך כלל במשקאות ממותקים, קינוחים ומזונות מעובדים, תורמת לדלקת ולנזק חמצוני, ומאיצה את ההזדקנות הביולוגית.
  • אינדקס תזונתי אפיגנטי (ENI): החוקרים פיתחו מדד חדש, האינדקס התזונתי האפיגנטי כדי לזהות צריכת חומרים מזינים בעלי יתרונות אפיגנטיים ידועים, כגון ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. ציוני ENI גבוהים יותר היו קשורים לגיל אפיגנטי צעיר יותר, מה שמדגיש את החשיבות של תזונה עשירה בחומרים מזינים בשמירה על גיל ביולוגי צעיר.

השלכות בריאותיות

הממצאים מצביעים על כך שצריכה אופטימלית של החומרים המזינים והפחתת צריכת עודף הסוכר הן חיוניות לבריאות האפיגנטית. תזונה בסגנון  הדיאטה הים תיכונית, תוך שימת דגש על מזון שלם, לא מעובד, יכולה לעזור להאט את ההזדקנות הביולוגית ולהפחית את הסיכון למחלות הקשורות לגיל.

המלצות מעשיות

 אמצו תזונה ים תיכונית: שלבו יותר ירקות, פירות, אגוזים, זרעים ושומנים בריאים כמו שמן זית בארוחות שלכם. הגבילו מזון מעובד ומזונות ומשקאות ממותקים.

  • עקבו אחר צריכת הסוכר שלכם: שימו לב לסוכרים החבויים במזון ומשקאות מעובדים. קראו תוויות על מנת להפחית את תוספת הסוכר למינימום.
  • התמקדו בצפיפות תזונתית: בחרו מזונות עשירים בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. זה כולל מגוון של פירות וירקות צבעוניים, שמנים בריאים כמו שמן זית, וחלבון איכותי מהחי כמו דגי ים.
  • פעילות גופנית סדירה: שלבו תזונה בריאה עם פעילות גופנית סדירה כדי לתמוך בבריאות וברווחה הכללית.

כיוונים עתידיים

למרות שהמחקר מספק תובנות חשובות, הוא חתך רוחבי, כלומר הוא לוכד נקודת זמן אחת. יש צורך במחקרי אורך כדי לאשש ממצאים אלה ולחקור קשרים סיבתיים. בנוסף, הרחבת המחקר כך שיכלול אוכלוסיות מגוונות ודפוסי תזונה שונים תגביר את ההבנה שלנו לגבי תזונה והזדקנות אפיגנטית.

לסיכום, מחקר זה מדגיש את החשיבות של איכות התזונה והפחתת הסוכר בקידום הבריאות האפיגנטית. על ידי בחירה תזונתית מושכלת, אנשים יכולים להאט את תהליך ההזדקנות ברמה התאית, ולתמוך בחיים בריאים וארוכים יותר.

מקורות

Chiu DT, Hamlat EJ, Zhang J, Epel ES, Laraia BA. Essential Nutrients, Added Sugar Intake, and Epigenetic Age in Midlife Black and White Women: NIMHD Social Epigenomics Program. JAMA Netw Open. 2024;7(7):e2422749. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.22749

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2821611

 

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות