אצל רוב האנשים הכיסים הללו אינם מובילים לתסמינים, אך אצל כרבע מהאנשים הללו יופיעו תסמינים. התסמינים הללו יכולים להיות נפיחות בבטן, כאבי בטן, ושינויים ביציאות. בקרב האנשים שיפתחו תסמינים תתכן מחלה ללא סיבוכים, אך תתכן גם מחלה עם סיבוכים כמו זיהום חריף (הנקרא דיברטיקוליטיס) , או דימום.
מאמר רפואי שפורסם ב-2020 מתאר את החידושים הידועים היום בנושא (1).
מה השכיחות של דיברטיקולוזיס?
השכיחות עולה ברחבי העולם, בייחוד בארצות מפותחות, בהן כ-⅔ מהאוכלוסיה מעל גיל 18 יפתחו דיברטיקולוזיס בשלב מסויים של חייהם.
מהם גורמי הסיכון לפתח דיברטיקולוזיס?
- דיאטה- הדיאטה המערבית ודיאטה דלה בסיבים מהוות גורמי סיכון.
- עודף משקל- BMI גבוה, והיקף מתניים גבוה.
- עישון
- תרופות- (תרופות נוגדות דלקת כמו אדוויל ואיבופן), אספירין, סטרואידים, ואופיאטים (כמו קודאין, ומורפין).
מה מוביל לסיכון מוגבר לפתח דיברטיקוליטיס (זיהום חריף) בקרב מי שסובל מדיברטיקולוזיס?
כיום ישנה מחשבה ששינויים במיקרוביום המעי יכולים להוביל להתפתחות הדיברטיקוליטיס. גורמי הסיכון שציינו קודם: כמו דיאטה דלה בסיבים, עישון, ותרופות שונות יכולים לפגוע במאזן התקין של חיידקי המעי. כתוצאה מכך יש ירידה במספר החיידקים המועילים יוצרי חומצות השומן קצרות השרשרת במעי, שיש להן תפקיד חשוב בשמירה על בריאות המעי. התוצאה היא פגיעה במחסום המעי, ובעקבות כך יכולה להתפתח דלקת. ואכן במחקר מ-2013 שבדק אנשים עם סיכון מוגבר לדיברטיקוליטיס, מתן של תכשיר של חומצות שומן קצרות שרשרת הביא להפחתה בסיכון לפתח דיברטיקוליטיס (2). בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שהרכב חיידקי המעי הוא שונה באנשים עם היסטוריה של דיברטיקוליטיס מאשר באנשים עם דיברטיקולוזיס שלא פיתחו דיברטיקוליטיס, או אנשים עם מחלות מעי אחרות. למשל, אצל אנשים שפיתחו דיברטיקוליטיס מצאו רמה מופחתת של חיידקים מועילים המייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת, ולעומת זאת מצאו אצלם עליה בזנים של חיידקים מעודדי דלקת.
מניעה
כפי שציינו, דיברטיקולוזיס ככל הנראה מתפתחת כאשר אוכלים דיאטה דלה בסיבים. אמנם רק רבע מאלה שיש להם דיברטיקולוזיס יפתחו תסמינים, אך בשל השכיחות הגבוהה של הדיברטיקולוזיס באוכלוסיה, מספר האנשים שיסבלו מתסמיני הדיברטיקולוזיס אינו מספר מבוטל. לכן, אם יש לכם אבחנה של דיברטיקולוזיס חשוב שתנקטו באמצעים על מנת למנוע את הופעת התסמינים. על סמך גורמי הסיכון שזוהו כמעלים את הסיכון לפתח תסמינים, ניתן לתת המלצות מעשיות.
אז מה מומלץ לעשות:
- איכלו דיאטה עשירה בפירות וירקות העתירים בסיבים תזונתיים.
- הימנעו מאכילת מזונות מעובדים ומתועשים.
- דאגו למאזן תקין של חיידקי המעי (מיקרוביום) שלכם. ניתן לעשות זאת ע״י מזון עשיר בסיבים תזונתיים , וע״י אכילת מזונות פרוביוטיים כמו כרוב כבוש, קימצ׳י, וקומבוצ׳ה.
- בצעו פעילות גופנית סדירה.
- דאגו למשקל גוף תקין.
- הימנעו מעישון.
- צמצמו שימוש בתרופות שלא לצורך כמו: תרופות נוגדות דלקת (כמו אדוויל), אספירין, תרופות נוגדות חומצה, סטרואידים, אופיאטים (כמו קודאין), ואנטיביוטיקה.
מקורות
(1)
Tursi A, Scarpignato C, Strate LL, Lanas A, Kruis W, Lahat A, Danese S. Colonic diverticular disease. Nat Rev Dis Primers. 2020 Mar 26;6(1):20. doi: 10.1038/s41572-020-0153-5. Erratum in: Nat Rev Dis Primers. 2020 Apr 29;6(1):35. Erratum in: Nat Rev Dis Primers. 2020 Jun 17;6(1):50. PMID: 32218442; PMCID: PMC7486966.
(2)
Krokowicz L et al. Microencapsulated sodium butyrate administered to patients with diverticulosis decreases incidence of diverticulitis—a prospective randomized study. International Journal of Colorectal Disease 29, 387–393 (2013)