הכוח של חומצות שומן מסוג אומגה 3: מסקנות מעשור של מחקר על EPA ו-DHA

חומצות שומן מסוג אומגה 3, במיוחד חומצה איקוסאפנטאנואית (EPA) וחומצה דוקוסהקסנואית (DHA), זכו לתשומת לב משמעותית בקהילה הרפואית בעשור האחרון בשל השפעותיהן נוגדות הדלקת ויכולתן לחולל שינויים בגוף.

חומרים מזינים חיוניים אלה, שנמצאים בעיקר בדגים ובכמה מקורות צמחיים, הוכחו כבעלי תפקיד מכריע במניעה וניהול של מחלות שונות לא מידבקות הקשורות לתזונה. סקירה מקיפה שפורסמה לאחרונה ב-Clinical Nutrition ESPEN על ידי Michalina Banaszak ועמיתיה מציעה בדיקה יסודית של ההשפעה של חומצות שומן אלו על הבריאות, ומדגישה את החשיבות של שילובן בתזונה שלנו.

 

מהן חומצות השומן מסוג אומגה 3

EPA ו-DHA הן חומצות שומן רב בלתי רוויות ארוכות שרשרת (PUFAs) שגופנו אינו יכול לייצר ביעילות בעצמו, מה שהופך את הצריכה התזונתית שלהן לחובה. הן נמצאות בעיקר בדגים שמנים כמו סלמון, מקרל וסרדינים, כמו גם באצות ובשמנים צמחיים מסוימים. התכונות נוגדות הדלקת של חומצות שומן אלו מתועדות היטב, כאשר EPA ו-DHA יעילים במיוחד בוויסות תגובות דלקתיות ושמירה על הבריאות הכללית.

 

היתרונות הבריאותיים של EPA ו-DHA

כולסטרול וטריגליצרידים: חומצות השומן מסוג אומגה 3 עוזרות לווסת את רמות הכולסטרול ולהפחית רמות של טריגליצרידים, שהם שומנים הנמצאים בדם. רמות גבוהות של שומנים אלו קשורות לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם

עמידות לאינסולין ויתר לחץ דם: חומצות שומן אלו משפרות את הרגישות לאינסולין, ועוזרות לשמור על רמות סוכר תקינות בדם ולהפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2. בנוסף, הן תורמות לשמירה על ערכי לחץ דם תקינים.

תפקוד כבד ונזק חמצוני: חומצות השומן EPA ו-DHA תומכות בבריאות הכבד על ידי הפחתת נזק חמצוני, תהליך מזיק שעלול להוביל לנזק לכבד ולמחלות כרוניות אחרות.

תפקוד מיטוכונדריאלי ובריאות הלב: חומצות שומן אלה משפרות את התפקוד המיטוכונדריאלי, החיוני לייצור אנרגיה בתאים, ומסייעות בשמירה על בריאות הלב על ידי הפחתת הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים פתאומיים.

 

השפעות נוגדות דלקת

חומצות השומן מסוג אומגה 3 מייצרות חומרים פעילים ביולוגית כגון לויקוטריאנים, פרוסטגלנדינים וטרומבוקסן, שהינם בעלי פעילות דלקתית נמוכה יותר בהשוואה לאלו המופקות מחומצות שומן מסוג אומגה 6. DHA, בפרט, משבית את NF-kB, קומפלקס חלבון הממלא תפקיד מפתח בדלקת, ובכך מפחית את התגובה הדלקתית. יתרה מכך, נגזרות של DHA כגון רזולווינים (resolvins) מעכבות עוד יותר ציטוקינים מעודדי דלקת ומגבירות את פעילותם של תאים הקרויים מקרופאגים , שהם חיוניים לסיום תהליך הדלקת.

 

המלצות תזונתיות

כדי להשיג את היתרונות הבריאותיים הקשורים לחומצות שומן מסוג אומגה 3, מומלץ לצרוך כ-250 מ"ג של EPA ו-DHA מדי יום. ניתן להשיג זאת על ידי אכילת דגים שמנים פעמיים בשבוע או באמצעות תוספי תזונה. עם זאת, אנשים רבים, כולל ילדים, צמחונים וטבעונים, עשויים שלא לקבל מספיק אומגה 3 בגלל העדפות או הגבלות תזונתיות, מה שמדגיש את הצורך במקורות חלופיים ותוספי מזון.

 

ממצאי מחקרים מהעשור האחרון

סקירת המחקרים בעשר השנים האחרונות מדגישה את היתרונות המשמעותיים של EPA ו-DHA בניהול מחלות הקשורות לתזונה כגון סוכרת מסוג 2, השמנת יתר, מחלות לב וכלי דם, ומחלת כבד שומני לא אלכוהולי. לדוגמה, ניסויים קליניים הראו שתוספי EPA ו-DHA יכולים להפחית דלקת, לשפר את פרופיל השומנים ולשפר סמנים מטבוליים אצל אנשים שמנים. בנוסף, חומצות שומן אלו נקשרו לשיפור הרגישות לאינסולין והפחתת סמנים של דלקת באנשים עם סוכרת מסוג 2.

בנושא של בריאות הלב וכלי הדם, חומצות השומן מסוג אומגה 3 הוכחו כמפחיתות לחץ דם, משפרות את פרופיל השומנים, ומפחיתות את הסיכון להתקפי לב ושבץ. עם זאת, התוצאות בין המחקרים היו מעורבות, כאשר חלקם הראו יתרונות משמעותיים ואילו מחקרים אחרים לא הצביעו על השפעה גדולה. שונות זו מדגישה את הצורך בניסויים מבוקרים אקראיים מתוכננים היטב על מנת להבין טוב יותר את הפוטנציאל הטיפולי של חומצות שומן אלו.

 

מחקרים שנבדקו בסקירה

מספר מחקרים מרכזיים שהודגשו בסקירה כוללים:

מחקר שבוצע ע״ הרננדז ועמיתיו: מחקר זה כלל 13 חולים שמנים שקיבלו 4 גרם ליום של EPA ו-DHA במשך שלושה חודשים. הממצאים הראו ירידה משמעותית בדלקת בגוף ועלייה בתגובה לאינסולין, למרות שלא נצפה שינוי במשקל הגוף.

מחקר שבוצע ע״י Allaire ועמיתיו: במחקר השתתפו 48 גברים ו-106 נשים עם השמנת יתר בטנית. מחקר זה השווה תוספי EPA או DHA עם שמן תירס (ששימש כפלצבו) במשך עשרה שבועות. נמצא כי DHA יעיל יותר מ-EPA בוויסות סמנים דלקתיים ורמות שומנים בדם.

מחקר ספציפי להריון: מחקר זה שכלל 49 נשים בהריון עם עודף משקל או השמנת יתר מצא שתוספי אומגה 3 הפחיתו את הדלקת במהלך ההריון, מה שיכול להיות בעל יתרונות משמעותיים הן לאם והן ליילוד.

 

סיכום

חומצות השומן מסוג אומגה 3, במיוחד EPA ו-DHA, חיוניות לשמירה על הבריאות הכללית וממלאות תפקיד מכריע במניעה וטיפול במחלות הקשורות לתזונה. הבטחת צריכה נאותה באמצעות תזונה או תוספי מזון יכולה להציע יתרונות בריאותיים משמעותיים, החל מהפחתת דלקת ועד לשיפור בריאות הלב. עם זאת, מחקר מתמשך חיוני כדי להבין במלואו את הפוטנציאל שלהן ולייעל את השימוש בהן בהתערבויות טיפוליות. ככל שמצטברות הראיות המחקריות, מסתבר יותר ויותר שחומצות השומן הללו צריכות להיות מרכיב עיקרי בתזונה שלנו בשל היתרונות הבריאותיים הרבים שלהן.

 

מקורות

Banaszak M, Dobrzyńska M, Kawka A, Górna I, Woźniak D, Przysławski J, Drzymała-Czyż S. Role of Omega-3 fatty acids eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) as modulatory and anti-inflammatory agents in noncommunicable diet-related diseases – Reports from the last 10 years. Clin Nutr ESPEN. 2024 Jul 1;63:240-258. doi: 10.1016/j.clnesp.2024.06.053. Epub ahead of print. PMID: 38980796

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38980796/

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות