כיצד נראית הדיאטה הבריאה?

מהי דיאטה בריאה? עבור רובינו זוהי שאלה שקשה לענות עליה. אנו שומעים על כל כך הרבה דיאטות וכל אחת מהן טוענת שהיא הבריאה ביותר. אני לא מאמינה שיש דיאטה אחת שמתאימה לכולם, אבל ישנם מאפיינים שקיימים בדיאטה הבריאה.

היא צריכה להיות מבוססת על מזונות אמיתיים, עשירה ברכיבים תזונתיים, וללא מוצרים תעשייתיים או מעובדים.
היא צריכה להיות מזינה והיא צריכה לענות על הצרכים התזונתיים של האדם שאוכל אותה.
המזונות שאוכלים בדיאטה הבריאה הם מזונות אמיתיים, עשירים במרכיבים תזונתיים ויש להם תכונות נוגדות דלקת.
מזונות כאלה הם:
בשר
חלקי פנים (כבד, טחול וכו׳)
דגים ופירות ים
מרק עצמות
ירקות טריים
פירות טריים
אגוזים
זרעים
שורשים

בדיאטה הבריאה נמנעים ממזונות שמעודדים דלקת כמו: שמנים תעשייתיים, קמח מעובד, מזונות מעובדים, סוכרים.

מלבד הדיאטה, חשוב גם להקפיד על אורח חיים בריא: פעילות גופנית, ניהול נכון של לחץ נפשי, הימנעות מעישון, שינה טובה, והימנעות מצריכת אלכוהול מוגזמת.

דיאטה ברוח זו הוצעה ע״י ד״ר שרה בלנטיין והיא מכונה הדיאטה הנוטריבורית.
זו איננה דיאטה ספציפית או מוגבלת כמו דיאטות אחרות ששמעתם עליהן.
הדיאטה היא מותאמת אישית על פי מה שהגוף שלכם זקוק לו.
יכול להיות שעבור חלקכם תהיה מתאימה גרסה יותר קטוגנית של הדיאטה הזו. ואילו עבור אחרים תתאים יותר גישה בה צורכים כמות פחמימות בינונית.
חלק מכם יוכלו לכלול בדיאטה גם קטניות, דגנים מלאים, או מוצרי חלב. ואילו חלקכם ייאלצו להימנע מהם .
יכול להיות שגם חלון הזמן בו אתם אוכלים יהיה שונה מאדם לאדם: עבור חלקכם תתאים הגישה של צום לסירוגין, ואילו חלק מכם יעדיפו להימנע מזה.
כולנו שונים זה מזה והמטרה היא לאכול את המזונות המזינים ביותר עבורנו בצורה הטובה ביותר עבורנו.

 

במה שונה הדיאטה הזו מהדיאטה המערבית הרגילה?

הדיאטה המערבית הרגילה מאופיינת במזונות מעובדים ותעשייתיים שעשירים בקלוריות אך דלים במרכיבים תזונתיים.
דיאטה זו נמצאה קשורה לעלייה התלולה בשכיחות המחלות הכרוניות.
היא מתאפיינת במאכלים כמו:
קמח מעובד שיכול להעלות את רמות הסוכר בדם ולהוביל למצבים כמו עודף משקל, ומחלות לב (1).
שמנים תעשייתיים שיכולים להוביל לדלקת, סוכרת, השמנה, מחלות לב, ומחלות כרוניות נוספות. (2,3,4).
עודף סוכרים שיש להם תכונות ממכרות ויכולים להוביל לתסמונת מטבולית, לפגיעה בחיידקי המעי, להפרעות במערכת החיסון, ולמחלות נוספות (5,6,7,8).
במשך שנים היינו ציידים לקטים ואכלנו מזונות אמיתיים ועשירים במרכיבים תזונתיים.
המזון התעשייתי התפתח רק בדורות האחרונים והגוף שלנו לא עבר מספיק שינויים על מנת להסתגל לתזונה הזו.
השינוי הזה בתזונה מתבטא במספרים ההולכים ועולים של תחלואה בעולם המערבי:
1 מכל 6 אנשים בארה״ב סובל ממחלה כרונית (9)
1 מכל 3 אמריקאים סובל מחסרים תזונתיים או מאנמיה (10)
55% מהגברים בישראל ו41% מהנשים בישראל סובלים מעודף משקל או השמנה (11)
היארעות הסוכרת בישראל עולה בהתמדה ומספר חולי הסוכרת מסוג 2 בישראל נאמד ב 400,000. (12)

זוהי מגיפה של מחלות כרוניות, אבל יש ביכולתנו לעצור אותה.
הדרך הטובה ביותר היא ע״י תזונה נכונה במקום התזונה המערבית הרגילה.
אכילה עפ״י העקרונות שאותם הזכרנו, בשילוב עם אורח חיים בריא שכולל פעילות גופנית, שינה טובה, התמודדות טובה עם מתח, והימנעות מעישון ושתיית אלכוהול מרובה הם הדרך הטובה ביותר להתמודד עם מגיפת המחלות הכרוניות.
דיאטה בריאה ואורח חיים בריא יתקנו את המצב בו קיימת חוסר התאמה בין הגנטיקה שלנו לבין התזונה ואורח החיים המערביים.

 

מה שחשוב בדיאטה הבריאה הוא האיכות ולא הכמות

מה שחשוב כדי להחליט אם הדיאטה בריאה או לא הוא להסתכל על האיכות שלה באופן כללי.
איכות הדיאטה קשורה בסוג המזון שאנחנו אוכלים ולאו דווקא בכמות המזון.
דיאטה איכותית תבדיל למשל בין הפחמימות בלחמניה שאנחנו אוכלים לפחמימות בבטטה שאנחנו אוכלים.
בדיאטה הבריאה אנחנו מעדיפים מזונות שיש בהם עושר של מרכיבים תזונתיים על פני המזונות המעובדים שדלים במרכיבים תזונתיים.
המזונות העשירים ברכיבים תזונתיים מכילים ריכוז גבוה של ויטמינים ,מינרלים וחומצות אמינו שדרושים לגוף שלנו.
אכילת המזונות הללו שעשירים בצפיפות רכיבים תזונתיים מגינה עלינו מחסרים שלהם וממחלות הקשורות בחסרים הללו.

 

מהם המזונות שהכי עשירים ברכיבים תזונתיים ?

המזונות הללו כוללים
חלקי פנים
תבלינים וצמחי תבלין
אגוזים וזרעים
קקאו
דגים ופירות ים
בקר
כבש
ירקות
ביצים ומוצרי חלב

 

עם כל הבלבול סביב איזו דיאטה היא המומלצת ביותר, הרי שאם נבחן את המזון שאנחנו אוכלים לפי איכותו וצפיפות מרכיבי המזון הבריאים שבו, נוכל להחליט בקלות רבה יותר מה לאכול.
במקום להתרכז באחוזים של שומן או של פחמימות, הרבה יותר יעיל לשים לב לאיכות הכללית של מה שאנחנו אוכלים.

מקורות

1. Nicola M McKeown, Lisa M Troy , Paul F Jacques, Udo Hoffmann, Christopher J O’Donnell, Caroline S Fox, Whole- and refined-grain intakes are differentially associated with abdominal visceral and subcutaneous adiposity in healthy adults: the Framingham Heart Study, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 92, Issue 5, November 2010, Pages 1165–1171, https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.29106

2. Kones R, Howell S, Rumana U. n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Principles, Practices, Pitfalls, and Promises – A Contemporary Review. Med Princ Pract. 2017;26(6):497-508. doi:10.1159/000485837

3.Simopoulos AP. An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. Nutrients. 2016;8(3):128. Published 2016 Mar 2. doi:10.3390/nu8030128

4.DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH|
Omega-6 vegetable oils as a driver of coronary heart disease: the oxidized linoleic acid hypothesis
Open Heart 2018;5:e000898. doi: 10.1136/openhrt-2018-000898

5.Fowler L, Ivezaj V, Saules KK. Problematic intake of high-sugar/low-fat and high glycemic index foods by bariatric patients is associated with development of post-surgical new onset substance use disorders. Eat Behav. 2014 Aug;15(3):505-8. doi: 10.1016/j.eatbeh.2014.06.009. Epub 2014 Jun 20. PMID: 25064307.

6.Spreadbury I. Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:175-89. doi: 10.2147/DMSO.S33473. Epub 2012 Jul 6. PMID: 22826636; PMCID: PMC3402009.

7.Brown K, DeCoffe D, Molcan E, Gibson DL. Diet-induced dysbiosis of the intestinal microbiota and the effects on immunity and disease [published correction appears in Nutrients. 2012 Oct;4(11)1552-3]. Nutrients. 2012;4(8):1095-1119. doi:10.3390/nu4081095

Mock K, Lateef S, Benedito VA, Tou JC. High-fructose corn syrup-55 consumption alters hepatic lipid metabolism and promotes triglyceride accumulation. J Nutr Biochem. 2017 Jan;39:32-39. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.09.010. Epub 2016 Sep 30. PMID: 27768909.

8.https://www.cdc.gov/chronicdisease/about/index.htm

9.Bird JK, Murphy RA, Ciappio ED, McBurney MI. Risk of Deficiency in Multiple Concurrent Micronutrients in Children and Adults in the United States. Nutrients. 2017;9(7):655. Published 2017 Jun 24. doi:10.3390/nu9070655

10. https://publichealth.doctorsonly.co.il/2018/09/148469/https://www.health.gov.il/UnitsOffice/ICDC/Chronic_Diseases/Diabetes/Pages/default.aspx

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות