היתרונות הבריאותיים של פעילות גופנית בנשים בגיל העמידה

פעילות גופנית סדירה ידועה כתורמת לבריאות, אך כיצד היא משפיעה על איכות החיים הקשורה לבריאות לטווח ארוך? מחקר שפורסם לאחרונה ב-PLOS Medicine נועד לחקור שאלה זו על ידי בחינת התוצאות הבריאותיות הגופניות והנפשיות של פעילות גופנית סדירה בקרב נשים אוסטרליות בגיל העמידה לאורך תקופה של 15 שנים.

הרקע למחקר

חוקרים ממחקר האורך האוסטרלי על בריאות נשים (ALSWH) השתמשו בנתונים של 11,336 נשים שנולדו בין השנים 1946 ל-1951. נשים אלו היו במעקב מ-1998 עד 2019, עם נתונים שנאספו כל שלוש שנים. המחקר התמקד בשאלה כיצד עמידה בהנחיות הפעילות הגופנית של ארגון הבריאות העולמי (WHO) השפיעה על איכות חייהן של הנשים הללו הקשורה לבריאות כשהן מזדקנות.

 

שיטת המחקר

החוקרים השתמש בשיטת מחקר ייחודית בה הם ביצעו ניסוי מבוקר אקראי (RCT) באמצעות נתוני תצפית. גישה זו עזרה להעריך את ההשפעות של דפוסי פעילות גופנית שונים לאורך זמן. החוקרים בחנו שני תרחישים עיקריים:

  • נשים שעמדו בעקביות בהנחיות הפעילות הגופנית של ארגון הבריאות העולמי לאורך תקופה של 15 שנה.
  • נשים שהחלו לעמוד בהנחיות אלו בגילאים שונים (55, 60 או 65).
  • תרחישים אלו הושוו לקבוצת ביקורת שלא עמדה בהנחיות בשום שלב במהלך המחקר.

 

ממצאי מפתח של המחקר

יתרונות בריאותיים גופניים
לנשים שדבקו בעקביות בהנחיות הפעילות הגופנית היו תוצאות בריאות גופנית טובות יותר באופן מובהק בגילאים 68 עד 73. הציון שניתן להן עפ״י התפיסה שלהן לגבי מצבן הבריאותי, היה גבוה בממוצע בשלוש נקודות מאלה של הנשים שלא עמדו בהנחיות.

 

התחלה מאוחרת יותר עדיין מועילה
גם נשים שהחלו לעמוד בהנחיות רק בגיל 55 הראו יתרונות משמעותיים, עם ציונים דומים לאלה של הנשים שהיו פעילות לאורך כל תקופת המחקר. דבר זה מצביע על כך שאף פעם לא מאוחר מדי להתחיל להיות פעילים.

 

התחלה מאוחרת, השפעה קטנה יותר
הנשים שהחלו בפעילות גופנית רק בגיל 60 או 65 לא הראו שיפורים משמעותיים בציוני מצבן הבריאותי. דבר זה מדגיש את החשיבות של התחלה מוקדמת יותר בפעילות גופנית סדירה על מנת להשיג יתרונות בולטים יותר.

שיפור בתפקוד הגופני
כאשר בחנו על אילו מדדים של בריאות היתה לפעילות הגופנית ההשפעה הגדולה ביותר, הסתבר שההשפעה הגדולה ביותר היתה על התפקוד הגופני. למדד זה ישנו תפקיד חיוני בשמירה על העצמאות ובהפחתת הסיכון לנכות.

השפעה על בריאות הנפש
מעניין לציין שהמחקר לא מצא קשר מובהק בין פעילות גופנית לשיפור בתוצאות הבריאות הנפשית הכללית. עם זאת, היבטים ספציפיים של בריאות הנפש כמו חיוניות אכן הראו שיפור בקרב הנשים שהיו פעילות באופן עקבי או התחילו פעילות גופנית סדירה בגיל 55.

ניתוחי רגישות
חוזקו של המחקר אושר באמצעות ניתוחי רגישות שונים. ניתוחים אלו הראו דפוסים דומים גם כאשר הקריטריונים לרמות הפעילות הגופנית שונו או כאשר לא נכללו גורמים מבלבלים שונים.

 

השלכות המחקר

המחקר מדגיש את החשיבות של שמירה על פעילות גופנית לאורך גיל העמידה לצורך השגת תוצאות בריאות גופניות טובות יותר בשנים מאוחרות יותר. בעוד שהיתרונות לגבי הבריאות הגופנית ברורים, ההשפעה על בריאות הנפש נראית פחות משמעותית באופן כללי אך עדיין משמעותית בתחומים ספציפיים כמו חיוניות.

מחקר זה תומך ביוזמות לבריאות הציבור שמטרתן לעודד פעילות גופנית בקרב נשים בגיל העמידה. התחלה בגיל מוקדם ככל האפשר, רצוי עד אמצע שנות ה-50, יכולה להוביל לשיפורים משמעותיים בתפקוד הגופני ובאיכות הבריאות הכללית.

 

מגבלות המחקר

למחקר ישנן מספר מגבלות:

  • הסתמכות על פעילות גופנית מדווחת עצמית, שעלולה להכניס הטיות דיווח.
  • גורמים מבלבלים פוטנציאליים שלא נמדדו היכולים להשפיע על התוצאות.
  • ייתכן שלא ניתן להכליל את הממצאים על כל הנשים בגיל העמידה, במיוחד אלה שמחוץ לאוסטרליה.

 

סיכום

לסיכום, מחקר זה מדגיש את היתרונות הבריאותיים הגופניים ארוכי הטווח של פעילות גופנית סדירה עבור נשים בגיל העמידה. עידודן של  נשים להישאר פעילות, גם אם הן מתחילות בשלב מאוחר יותר בחיים, יכול לשפר משמעותית את איכות חייהן ככל שהן מתבגרות. אסטרטגיות בריאות הציבור צריכות להדגיש את החשיבות של פעילות גופנית כדי להבטיח תוצאות בריאותיות טובות יותר לאוכלוסיות מזדקנות.

 

חשיבות המחקר מבחינת בריאות הציבור

המסר של ממצאי המחקר פשוט אך רב עוצמה: אם תישארו פעילים או אם תתחילו להיות פעילים באמצע החיים, אתם יכולים לשפר משמעותית את הבריאות הגופנית שלכם ככל שאתם מתבגרים. המסר של בריאות הציבור צריך להדגיש שאף פעם לא מאוחר מדי להתחיל, ושמירה על פעילות גופנית עקבית יכולה להוביל לחיים בריאים ועצמאיים יותר.

על ידי אימוץ ושמירה על אורח חיים פעיל, בשילוב עם תזונה בריאה, נשים בגיל העמידה יכולות "להחזיר את השעון אחורה" בהיבטים מסוימים של ההזדקנות, ולתמוך בבריאות גופנית טובה יותר גם בשנותיהן המאוחרות. מחקר זה מספק ראיות חזקות לכך שפעילות גופנית היא מרכיב מכריע בהזדקנות בריאה וצריכה להיות בראש סדר העדיפויות ביוזמות בריאות הציבור שמטרתן לשפר את איכות החיים של אוכלוסיות מזדקנות.

 

מקורות

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004384

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות