מהן המחלות האוטואימוניות ומה גורם להן

השכיחות של המחלות האוטואימוניות זינקה ב-50 שנים האחרונות.ֿ כיום אחד מכל חמישה אנשים סובל ממחלה אוטואימונית.המחלות האלה כוללות דלקת פרקים, מחלת צליאק, טרשת נפוצה, זאבת (לופוס) ועוד, ומספר החולים צפוי עוד לעלות. בעוד שלרפואה הקונבנציונלית יש אפשרויות מוגבלות לטיפול במחלות האוטואימוניות, לרפואה הפונקציונלית יש יכולת למנוע ולשפר את המהלך של המחלות הקשות הללו.

במאמר נדבר על המחלות האוטואימוניות הנפוצות,ומה הגורמים להן.במאמרים נוספים נדבר על המחלות האוטואימוניות הנפוצות ונדבר על
איך למנוע את המחלות האוטואימוניות ולטפל בהן דרך שינויים בתזונה ובאורח החיים.

 

מהי מחלה אוטואימונית

מחלה אוטואימונית מתרחשת כאשר המערכת החיסונית פועלת באופן לא תקין ובמקום להתקיף גורם זר, מתקיפה את הגוף עצמו (1).
ישנם 4 מרכיבים במחלות האוטואימוניות (2):
1. מצב של חוסר איזון בין תאי T אפקטורים שמגינים על הגוף על ידי יצירת התגובה החיסונית ובין תאי T רגולטורים שמדכאים את התגובה החיסונית.
2. בעיה בבקרה על תאי חיסון שפועלים כנגד העצמי ומסוגלים לתקוף את הגוף.
3. מערכת חיסון שנמצאת כל הזמן במצב של עוררות יתר.
4. דלקת מפושטת בגוף.

כיום ידוע על יותר מ-80 מחלות אוטואימוניות: חלקן ידועות היטב כמו סוכרת מסוג 1 וטרשת נפוצה,בעוד שאחרות הן קשות לאבחון (3).
המחלות האוטואימוניות שכיחות יותר בנשים.

 

איך הרפואה הקונבנציונלית מטפלת בד״כ במחלות האוטואימוניות

הטיפול הקונבנציונלי במחלות האוטואימוניות מתבסס ברובו על תרופות מרשם. בעוד שתרופות אלה יעילות בדיכוי הסימפטומים, יכולות להיות להן תופעות לוואי קשות.

קורטיקוסטרואידים 

כמו פרדניזון, מתילפרדניזולון,ודקסמתאזון משמשות להפחתת הדלקת במחלות האוטואימוניות. אולם שימוש ממושך בקורטיקוסטרואידים יכול להגביר את הסיכון לסוכרת מסוג 2, ולהוביל לעליה במשקל, לרגישות מוגברת לזיהומים, ולאוסטאופורוזיס (ירידה בצפיפות העצם).

 

תרופות מדכאות חיסון: 

כמו מתוטרקסט (methotrexate) וציקלופוספאמיד (cyclophosphamide) עוצרות את התגובה החיסונית של הגוף.
התרופות הללו קשורות בנזק לכבד, ויכולות להגביר שכיחות של זיהומים ושל סרטן הדם.

 

תרופות ביולוגיות: 

כולל אטרנרספט (אנברל), ואינפליקסימאב (רמיקייד), משמשות לצורך שינוי התגובה החיסונית.
הן נחשבות לטיפול של הדור הבא במחלות האוטואימוניות, אך יכולות להיות להן תופעות לוואי מסוכנות, כולל פגיעה במערכת העצבים המרכזית,פגיעה בלב,זיהומים חמורים, ותסמונת דמויית זאבת(לופוס) (4).
בעוד שחלק מהאנשים מרגישים הטבה עם התרופות הללו, יש שכיחות גבוהה של אובדן התגובה לטיפול בקרב מטופלים (5).
ברור שיש הרבה מה לשפר בטיפול של הרפואה הקונבנציונלית במחלות האוטואימוניות.הטיפול אינו מכוון כנגד הגורמים שהובילו למחלה האוטואימונית, וההתבססות על תרופות עם כל כך הרבה תופעות לוואי יכולה להזיק לגוף לאורך הזמן.לעומת זאת הרפואה הפונקציונלית , נותנת אפשרות חלופית לתרופות שיש להן פוטנציאל לגרום לנזק.במקום לדכא את הסימפטומים, הרפואה הפונקציונלית מטפלת בגורמים שהובילו למחלה האוטואימונית, מקלה על הסימפטומים ולעתים גם משנה את מהלך המחלה.

 

אוטואימוניות: הגנטיקה מספקת את הדלק אבל הסביבה מציתה את האש

המחלות האוטואימוניות נובעות משילוב של הגנטיקה והגורמים הסביבתיים.אפשר לחשוב על הגנטיקה כעל חומר הדלק ועל הסביבה כגפרור שמצית את האש.וריאציות ספציפיות בגנים, שנקראות פולימורפיזם, מהוות גורם סיכון לאוטואימוניות ע״י כך שהן גורמות לשינוי במנגנון הבקרה של תאי החיסון.גורמים סביבתיים משפיעים על הגנים הללו, וכך מציתים את הדלק וגורמים להפעלת התהליך האוטואימוני.מחקרים הראו מספר שינויים (פולימורפיזם) גנטיים וגורמים סביבתיים שיכולים להתחיל את תהליך המחלה האוטואימונית.

 

גורמים גנטיים שיכולים להשפיע על אוטואימוניות

פולימורפיזם (רב-צורתיות) ב-HLA הם גורמי הסיכון הידועים ביותר במחלות האוטואימוניות (6).למערכת ה-HLA יש תפקיד מפתח בהצגה של אנטיגנים (טוקסינים או חומרים זרים) למערכת החיסון.פולימורפיזם בגנים של HLA יכול לפגוע בתגובה החיסונית לאנטיגנים ולהוביל לאוטואימוניות.HLA-DQ2 ו HLA-DQ8 ידועים היטב בתפקידם במחלת צליאק.HLA-DRB1 קשור לדלקת פרקים, ו-HLA-B27 לספונדילוארטריטיס. וריאציות בגנים לציטוקינים גם יכולים להגביר את הסיכון למחלות אוטואימוניות ע״י ייצור מוגבר של מולקולות מעודדות דלקת (7).
חשוב להבין שהגנים האלה אמנם מעלים את הסיכון למחלה אוטואימונית אך לא מבטיחים שהיא אכן תתפתח.גורמים סביבתיים שעליהם נדבר בהמשך, הם הגורמים המשמעותיים ביותר שיגרמו לתהליך הדלקתי להתפתח.

 

גורמים סביבתיים שמובילים למחלות אוטואימוניות
חוסר איזון של חיידקי המעי (דיסביוזיס) וחדירות של המעי

ישנן עדויות רבות לכך שלחיידקי המעי ישנה השפעה ניכרת על הסיכון לפתח מחלה אוטואימונית.ישנם 3 מנגנונים עיקריים שבהם חיידקי המעי משפיעים על האוטואימוניות:
1. חיידקי המעי מסדירים את ההתמיינות של תאי ה-T. במעי בריא ,הבקטריות מסדירות את ההתמיינות לתאי T רגולטורים ואפקטורים.לעומת זאת,כאשר יש זיהום במעי, יש מוות של תאי ציפוי המעי, וזה מאפשר יצירה של תאי T כנגד עצמי (8,9).
2. אנזימים שמקורם בחיידקים גורמים לשינויים בחלבונים. חוסר איזון בחיידקי המעי משפיע על סוגי האנזימים שיהיו במעי.שינויים אלה באנזימים מובילים לשינויים בחלבונים של האדם ויכולים לגרום להתפתחות מחלה אוטואימונית (10).
3. מעי דליף יכול לאפשר נדידה של חיידקים לא רצויים. עלייה בחדירות המעי (הידועה גם כ״מעי דליף״) היא ״סימן אזהרה״ שגורם להפעלת המערכת החיסונית (11).המעי הדליף מאפשר לחיידקים שהם בד״כ בלתי מזיקים לעבור מהמעי אל זרם הדם, ולהפעיל תהליך אוטואימוני.(12).

 

לידה בניתוח קיסרי

לתינוקות שנולדים בניתוח קיסרי יש בד״כ חיידקי מעי שונים מתינוקות שנולדים בלידה רגילה, כולל סטפילוקוקוס מהעור של אימם או של הצוות הרפואי בחדר הלידה, וכן חיידקים אחרים שמצויים בבתי החולים.לעומת זאת תינוקות שנולדים בלידה רגילה רוכשים חיידקים מתעלת הלידה של אמם, שכוללים את חיידקי הלקטובצילי המועילים.מחקרים מראים שהחיידקים הלא תקינים שמאכלסים את המעי בתינוקות שנולדים הבניתוחים קיסריים משנים את התפתחות המערכת החיסונית שלהם ויכולים להגביר את הסיכון שלהם לפתח בהמשך אסטמה, אלרגיה, ומחלות אוטואימוניות (13,14).

 

רעלנים סביבתיים

רעלנים סביבתיים הם גורם סיכון משמעותי בהתפתחות מחלות אוטואימוניות.כספית, שהיא מתכת כבדה שמצויה בדגים ופירות ים מסויימים ובסתימות שיניים, יכולה להתחיל תהליך אוטואימוני ע״י גרימת שינויים בביטוי הגנים של המערכת החיסונית (15).
החומר BPA הוא חומר ידוע לשמצה שנמצא בקבלות של קופה רושמת ובמיכלי מזון מפלסטיק. הוא יכול לגרום לתגובה אוטואימונית ע״י שינוי בסיגנלים של אסטרוגן, ע״י פגיעה במסלולי הדטוקסיפיקציה (פינוי הרעלים) של ציטוכרום P450,ע״י הגברת כמות הליפופוליסכרידים בסירקולציה,וע״י הפעלת מאקרופאגים (16).
עוד קבוצת חומרי פלסטיק נפוצה היא פתלטים (phthalates),שיכולים לגרום לאוטואימוניות של בלוטת התריס ע״י הגברת נזק חימצוני (17).
קבוצה נוספת היא הממיסים האורגניים, שנמצאים בחומרים כימיים של ניקוי יבש, במסירי לק מהציפורניים, ובחומרי ניקוי, ומגבירים את הסיכון למחלה אוטואימונית ע״י התחלת תהליך דלקתי וגרימת נזק לרקמה (18).

 

הגיינה מוגזמת

חשיפה לחיידקים בשנים הראשונות לחיים מלמדת את המערכת החיסונית להבדיל בין העצמי ללא-עצמי.המערכת החיסונית לא יכולה להתפתח באופן תקין בהיעדר החשיפה לחיידקים. האובססיה של החברה שלנו לחומרי חיטוי, וניקוי מוגזם ושאיבה של כל גרגר אבק מהסביבה שלנו מונעת מהמערכת החיסונית של הילדים שלנו להיחשף ל״הזדמנויות הלמידה״ הללו בחשיפה לחיידקים, וזה מעלה את הסיכון שלהם לפתח בעתיד בעיות במערכת החיסון (19).

 

גלוטן

מחלת צליאק היא המחלה האוטואימונית הכי מובנת שנגרמת ע״י גלוטן.אולם גלוטן מעודד התפתחות של מחלות אוטואימוניות אחרות שאינן צליאק, כולל השימוטו ומחלת שיוגרן (Sjogren's syndrome), ע״י הפעלת מסלולים דלקתיים, שינוי ההרכב של חיידקי המעי, והגברת חדירות המעי (20).

 

זיהומים

בעוד שהיעדר חשיפה לחיידקים תורת להתפתחות מחלות אוטואימוניות, לזיהומים כרוניים עם פתוגנים מזיקים יש גם תפקיד משמעותי.מחלת ליים (Lyme disease) כרונית מעוררת תהליך אוטואימוני במערכת הלב וכלי הדם ובמפרקים כתוצאה מתהליך של חיקוי מולקולרי בין החיידק מחולל המחלה (Borrelia burgdorferi) לבין מרכיבים עצמיים הנמצאים באופן תקין במערכת החיסונית (21,22). זיהום בהליקובקטר פילורי מעורר אוטואימוניות בבלוטת התריס, וזיהום ב-CMV) cytomegalovirus) מחמיר דלקת אוטואימונית במערכת העצבים (23,24).עבור אנשים רבים, הטיפול בזיהום הקיים אצלם הוא חלק מרכזי בתהליך ההחלמה מהמחלה האוטואימונית.

 

חוסר תפקוד תקין של המיטוכונדריה

חוסר תפקוד תקין של המיטוכונדריה מוביל להתפתחות ולהתקדמות של מספר מחלות אוטואימוניות, כולל טרשת נפוצה, וזאבת (לופוס) (25,26).מלבד היותן מפעל האנרגיה של התאים שלנו, המיטכונדריה גם מסדירה את תהליך האוטופגיה (autophagy), תהליך בו התאים עושים ״ניקיון יסודי״ ומפרקים מרכיבים שאינם דרושים יותר או שאינם תקינים.חוסר תפקוד תקין של המיטוכונדריה מוביל לפגמים בתהליך האוטופגיה, וזה יכול לגרום לפגיעה בהשמדה של תאים לא תקינים הפועלים כנגד עצמי ולהוביל להתפתחות מחלה אוטואימונית.

 

לחץ כרוני

לחץ נפשי הוא גורם סיכון ידוע למחלות אוטואימוניות (27).לחץ יכול להגביר אוטואימוניות ע״י שינוי הרכב החיידקים במעי וע״י חוסר ויסות של ציר ההיפותלמוס-היפופיזה-אדרנל (HPA axis), שהוא המערכת העיקרית המגיבה ללחץ בגוף ויכולה גם כן להשפיע על תפקוד מערכת החיסון (28).

 

פגיעה בשעון הביולוגי

פעילות תאי מערכת החיסון מושפעת מהשעון הביולוגי,תהליכים ביולוגים שמעצבים את התנהגותינו ואת הפיזיולוגיה שלנו ויש להם מחזור של 24 שעות.גורמים שהורסים את השעון הביולוגי תורמים לחוסר תפקוד של המערכת החיסונית.לדוגמה, מחקר הראה שעבודה במשמרות, היא גורם הרס משמעותי לשעון הביולוגי, קשורה עם תת פעילות אוטואימונית של בלוטת התריס ועם דלקת פרקים (29,30).פגיעה בשעון הביולוגי יכולה גם לתרום למחלות אוטואימוניות של מערכת העצבים המרכזית כמו טרשת נפוצה (31).

 

חוסר שינה

חוסר שינה שקשור באופן הדוק לפגיעה בשעון הביולוגי,מגדיל את הסיכון למחלות אוטואימוניות.חוסר שינה כרוני ודום נשימה בשינה שניהם קשורים בעלייה ניכרת בסיכון למחלות אוטואימוניות (32,33).

במאמרים הבאים נדבר על המחלות האוטואימוניות הנפוצות ועל דרכים למנוע ולטפל במחלות האוטואימוניות.

מקורות

1. 1Rosenblum MD, Remedios KA, Abbas AK. Mechanisms of human autoimmunity. J Clin Invest. 2015;125(6):2228-2233. doi:10.1172/JCI78088

2. Jäger A, Kuchroo VK. Effector and regulatory T-cell subsets in autoimmunity and tissue inflammation. Scand J Immunol. 2010;72(3):173-184. doi:10.1111/j.1365-3083.2010.02432.x

3. https://www.niehs.nih.gov/health/topics/conditions/autoimmune/index.cfm#footnote1

4. https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-news/side-effects-of-biologic-medications/

5. Roda G, Jharap B, Neeraj N, Colombel JF. Loss of Response to Anti-TNFs: Definition, Epidemiology, and Management. Clin Transl Gastroenterol. 2016 Jan 7;7(1):e135. doi: 10.1038/ctg.2015.63. PMID: 26741065; PMCID: PMC4737871.

6. Bodis G, Toth V, Schwarting A. Role of Human Leukocyte Antigens (HLA) in Autoimmune Diseases. Rheumatol Ther. 2018;5(1):5-20. doi:10.1007/s40744-018-0100-z

7. Vandenbroeck K. Cytokine gene polymorphisms and human autoimmune disease in the era of genome-wide association studies. J Interferon Cytokine Res. 2012;32(4):139-151. doi:10.1089/jir.2011.0103

8. Campisi L, Barbet G, Ding Y, Esplugues E, Flavell RA, Blander JM. Apoptosis in response to microbial infection induces autoreactive TH17 cells. Nat Immunol. 2016 Sep;17(9):1084-92. doi: 10.1038/ni.3512. Epub 2016 Jul 25. PMID: 27455420; PMCID: PMC5079524.

9. Opazo MC, Ortega-Rocha EM, Coronado-Arrázola I, Bonifaz LC, Boudin H, Neunlist M, Bueno SM, Kalergis AM, Riedel CA. Intestinal Microbiota Influences Non-intestinal Related Autoimmune Diseases. Front Microbiol. 2018 Mar 12;9:432. doi: 10.3389/fmicb.2018.00432. PMID: 29593681; PMCID: PMC5857604.

10. Lerner A, Aminov R, Matthias T. Dysbiosis May Trigger Autoimmune Diseases via Inappropriate Post-Translational Modification of Host Proteins. Front Microbiol. 2016;7:84. Published 2016 Feb 5. doi:10.3389/fmicb.2016.00084

11. Mu Q, Kirby J, Reilly CM, Luo XM. Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2017;8:598. Published 2017 May 23. doi:10.3389/fimmu.2017.0059

12. Erratum for the Report “Translocation of a gut pathobiont drives autoimmunity in mice and humans” by S. Manfredo Vieira, M. Hiltensperger, V. Kumar, D. Zegarra-Ruiz, C. Dehner, N. Khan, F. R. C. Costa, E. Tiniakou, T. Greiling, W. Ruff, A. Barbieri, C. Kriegel, S. S. Mehta, J. R.
Knight, D. Jain, A. L. Goodman, M. A. Kriegel – 4 May 2018

13. Neu J, Rushing J. Cesarean versus vaginal delivery: long-term infant outcomes and the hygiene hypothesis. Clin Perinatol. 2011;38(2):321-331. doi:10.1016/j.clp.2011.03.008

14. Astrid Sevelsted, Jakob Stokholm, Klaus Bønnelykke, Hans Bisgaard; Cesarean Section and Chronic Immune Disorders. Pediatrics January 2015; 135 (1): e92–e98. 10.1542/peds.2014-0596

15. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304416519300273?via%3Dihub

16. Datis Kharrazian, "The Potential Roles of Bisphenol A (BPA) Pathogenesis in Autoimmunity", Autoimmune Diseases, vol. 2014, Article ID 743616, 12 pages, 2014. https://doi.org/10.1155/2014/743616

17. Wu, Y., Li, J., Yan, B. et al. Oral exposure to dibutyl phthalate exacerbates chronic lymphocytic thyroiditis through oxidative stress in female Wistar rats. Sci Rep 7, 15469 (2017). https://doi.org/10.1038/s41598-017-15533-z

18. Barragán-Martínez C, Speck-Hernández CA, Montoya-Ortiz G, Mantilla RD, Anaya JM, Rojas-Villarraga A. Organic solvents as risk factor for autoimmune diseases: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2012;7(12):e51506. doi:10.1371/journal.pone.0051506

19. Okada H, Kuhn C, Feillet H, Bach JF. The 'hygiene hypothesis' for autoimmune and allergic diseases: an update. Clin Exp Immunol. 2010;160(1):1-9. doi:10.1111/j.1365-2249.2010.04139.x

20. Lerner A, Shoenfeld Y, Matthias T. Adverse effects of gluten ingestion and advantages of gluten withdrawal in nonceliac autoimmune disease. Nutr Rev. 2017 Dec 1;75(12):1046-1058. doi: 10.1093/nutrit/nux054. PMID: 29202198.

21. Raveche ES, Schutzer SE, Fernandes H, et al. Evidence of Borrelia autoimmunity-induced component of Lyme carditis and arthritis. J Clin Microbiol. 2005;43(2):850-856. doi:10.1128/JCM.43.2.850-856.2005

22. Strle K, Sulka KB, Pianta A, Crowley JT, Arvikar SL, Anselmo A, Sadreyev R, Steere AC. T-Helper 17 Cell Cytokine Responses in Lyme Disease Correlate With Borrelia burgdorferi Antibodies During Early Infection and With Autoantibodies Late in the Illness in Patients With Antibiotic-Refractory Lyme Arthritis. Clin Infect Dis. 2017 Apr 1;64(7):930-938. doi: 10.1093/cid/cix002. PMID: 28077518; PMCID: PMC5850331.

23.Hou Y, Sun W, Zhang C, et al. Meta-analysis of the correlation between Helicobacter pylori infection and autoimmune thyroid diseases. Oncotarget. 2017;8(70):115691-115700. Published 2017 Dec 4. doi:10.18632/oncotarget.2292

24. Vanheusden, M., Broux, B., Welten, S.P.M. et al. Cytomegalovirus infection exacerbates autoimmune mediated neuroinflammation. Sci Rep 7, 663 (2017). https://doi.org/10.1038/s41598-017-00645-3

25. Sadeghian M, Mastrolia V, Rezaei Haddad A, et al. Mitochondrial dysfunction is an important cause of neurological deficits in an inflammatory model of multiple sclerosis. Sci Rep. 2016;6:33249. Published 2016 Sep 14. doi:10.1038/srep33249

26. Vanheusden, M., Broux, B., Welten, S.P.M. et al. Cytomegalovirus infection exacerbates autoimmune mediated neuroinflammation. Sci Rep 7, 663 (2017). https://doi.org/10.1038/s41598-017-00645-3

27. Stojanovich L, Marisavljevich D. Stress as a trigger of autoimmune disease. Autoimmun Rev. 2008 Jan;7(3):209-13. doi: 10.1016/j.autrev.2007.11.007. Epub 2007 Nov 29. PMID: 18190880

28. Bellavance MA, Rivest S. The HPA – Immune Axis and the Immunomodulatory Actions of Glucocorticoids in the Brain. Front Immunol. 2014;5:136. Published 2014 Mar 31. doi:10.3389/fimmu.2014.00136

29. Magrini A, Pietroiusti A, Coppeta L, et al. Shift work and autoimmune thyroid disorders. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2006 Oct-Dec;19(4 Suppl):31-36. PMID: 17291404.

30. https://www.hindawi.com/journals/jir/2014/282495/#B29

31. Sutton, C.E., Finlay, C.M., Raverdeau, M. et al. Loss of the molecular clock in myeloid cells exacerbates T cell-mediated CNS autoimmune disease. Nat Commun 8, 1923 (2017). https://doi.org/10.1038/s41467-017-02111-

32. Kok VC, Horng JT, Hung GD, et al. Risk of Autoimmune Disease in Adults with Chronic Insomnia Requiring Sleep-Inducing Pills: A Population-Based Longitudinal Study. J Gen Intern Med. 2016;31(9):1019-1026. doi:10.1007/s11606-016-3717-z

33. https://academic.oup.com/sleep/article/38/4/581/2416911v

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות