מהו SIBO וכיצד מטפלים בו

SIBO מוגדר כעלייה במספר החיידקים ו/או שינויים בסוג החיידקים הקיימים במעי הדק.לרוב מדובר בשגשוג של סוגי חיידקים המצויים במעי הגס. זה יכול לנבוע גם מעלייה במספר החיידקים הנורמלים במעי הדק, אם כי זה פחות נפוץ.

מהו המעי הדק:

המעי הדק מחבר את הקיבה למעי הגס ואורכו כ-6 מטרים.
למעי הדק יש תפקיד חשוב בעיכול המזון ובספיגת חומרים מזינים.
הוא גם מרכיב חשוב במערכת החיסון ומכיל כמות גדולה של תאים לימפואידים (תאים של מערכת החיסון שעוזרים להילחם בזיהומים ולאזן את המערכת החיסונית).

 

המעי הדק הבריא: 

המעי הדק הבריא מכיל בד״כ יחסית מעט חיידקים (פחות מ-10,000 פר מיליליטר של נוזל) כאשר משווים אותו למעי הגס (בו יש לפחות 1,000,000,000 חיידקים פר מיליליטר של נוזל).
לחיידקים הללו יש תפקיד מרכזי ב:

● הגנה מפני חיידקים ופטריות מחוללי מחלות
● ספיגה של מרכיבים תזונתיים וויטמינים
● שמירה על תנועתיות המעי

 

ההגדרה של SIBO:

SIBO מוגדר כעלייה במספר החיידקים ו/או שינויים בסוג החיידקים הקיימים במעי הדק.לרוב מדובר בשגשוג של סוגי חיידקים המצויים במעי הגס. זה יכול לנבוע גם מעלייה במספר החיידקים הנורמלים במעי הדק, אם כי זה פחות נפוץ. זו אחת מהסיבות מדוע SIBO הוא כל כך קשה לטיפול.לא רק שיש סוגים רבים של חיידקים, רבים מהם הם חיידקים נורמלים שאמורים להימצא בגוף- רק במיקום שונה או במספרים שונים.

 

ההשפעות של SIBO:

נמצא ש SIBO משפיע לרעה גם על המבנה וגם על התפקוד של המעי הדק במספר דרכים.הוא יכול להשפיע על עיכול המזון ועל ספיגת מרכיבי המזון, בעיקר ע״י גרימת נזק לתאים שמצפים את המעי הדק (רקמת המוקוזה). הנזק הזה לציפוי המעי הדק יכול להוביל ל ״מעי דליף״ (כשהציפוי של המעי הופך לחדיר כך שמולקולות חלבון גדולות יכולות לעבור מחלל המעי לזרם הדם). החיידקים הפתולוגיים, בין אם הם מרובים מדי או מהסוגים הלא נכונים, יכולים להוביל לחסרים תזונתיים מעבר למנגנון של עיכול וספיגה לקויים.זה קורה כתוצאה מכך שהחיידקים צורכים את הויטמינים וחומצות האמינו לפני שהתאים שלנו מספיקים לספוג את חומרי המזון הללו.

 

הגורמים ל-SIBO: 

לגוף ישנן מספר דרכים למנוע SIBO. הללו כוללות הפרשת חומצת קיבה (ושמירה על סביבה חומצית), גלים של תנועתיות שרירית של המעי,אימונוגלובולינים בנוזל המעי, ושסתום שבאופן תקין מאפשר זרימה של תכולת המעי הדק למעי הגס, אבל מונע מהתכולה לחזור בחזרה למעי הדק (השסתום האילאוצקלי).

הסיבות ל-SIBO בד״כ מורכבות, וסביר להניח שהן כוללות יותר מאחד ממנגנוני ההגנה שתיארנו למעלה.זוהו מספר גורמי סיכון ל-SIBO, ומפורטים כאן כמה ממנגנוני הסיכון השכיחים ביותר:

● רמה נמוכה של חומצת הקיבה
● תסמונת המעי הרגיש (שיכולה להיות סיבה או תוצאה)
● מחלת צליאק (ממושכת)
● מחלת קרוהן
● ניתוח מעי בעבר
● סוכרת (מסוג 1 וסוג 2)
● טיפולים מרובים באנטיביוטיקה
● ארוע/ים קודם/ים של הרעלת מזון עם פגיעה אפשרית בתנועתיות המעי (פגיעה ב-migrating motor complex)
● פגיעה בתפקוד איברים שונים כמו: שחמת הכבד,דלקת לבלב כרונית, או אי ספיקת כליות

 

הסימפטומים של SIBO: 

הסימפטומים הכי שכיחים של SIBO כוללים:

● כאבים/חוסר נוחות בבטן
● נפיחות של הבטן
● שלשול
● עצירות
● גזים
● במקרים חמורים יותר ייתכנו ירידה במשקל וסימפטומים הקשורים בחסרים של ויטמינים

 

הסוגים של SIBO 

ה-SIBO יכול להיות יוצר גז מתאן, יוצר גז מימן, או יוצר מימן גופריתי.

ה-SIBO שיוצר עודף מימן:גדילת יתר של חיידקים במעי הדק יכולה לגרום ל-SIBO שבו הגז העיקרי הוא מימן.החיידקים הללו גורמים לפחמימות שאינן נספגות,לעבור תסיסה לפני שהן עוברות פירוק.תוצר הלוואי של תהליך התסיסה הזה הינו גז המימן.

ה-SIBO שיוצר עודף מתאן, שנקרא IMO ונגרם בשל שגשוג החיידקים יוצרי המתאן (Intestinal Methanogene Overgrowth): המיקרואורגניזמים העיקריים ב IMO הם מיקרואורגניזמים מסוג ארכיאה (Archaea). טכנית זהו סוג של מיקרואורגניזמים השונים מחיידקים.אלה הם מיקרואורגניזמים בני תא אחד ללא גרעין וללא אברונים תוך תאיים עטופים בקרום.הם משגשגים בהרבה סביבות קיצוניות בהן יש פירוק אנאירובי של חומרים אורגניים.במעי הם משתמשים במימן המיוצר ע״י חיידקים אחרים ומייצרים את גז המתאן כתוצר לוואי.רמות גבוהות של מתאן הרבה פעמים קשורות עם עצירות. מה שיכול לרמוז על כך ש SIBO עם עצירות יכול לנבוע מחיידקים יוצרי מתאן.

ה-SIBO שיוצר עודף מימן גופריתי (H2S): עודף חיידקים במעי הדק יכול להיות קשור עם SIBO שבו הגז העיקרי המיוצר הוא מימן גופריתי. SIBO מסוג זה קשור בד״כ עם שלשול.

 

האם SIBO הוא מידבק:

בניגוד לזיהומים אחרים של מערכת העיכול,SIBO אינו מידבק. אין העברה שלו מאדם לאדם,ואין גם עדות שחשיפה לחיידקים מסוג מסויים יכולה להוביל ל SIBO.

 

למה SIBO יכול להיות קשה לטיפול:

הרבה פעמים משתמשים באנטיביוטיקה כדי לטפל ב-SIBO. אולם, מחקרים (1) הראו שלמרות הטיפול באנטיביוטיקה, המצב חוזר בכמעט מחצית מהמטופלים תוך שנה.
מחקר אחד (2) השווה בין טיפול ב Rifaximin (האנטיביוטיקה השכיחה ביותר לטיפול ב-SIBO) לטיפול בצמחי מרפא, והראה יתרון קל לטיפול בצמחי מרפא.אבל עדיין גם עם טיפול מוצלח, לאחר מחזור טיפול אחד,רק כמחצית מהמטופלים משתפרים.
הממצאים הללו מצביעים על כך שטיפול אך ורק בשגשוג היתר של החיידקים אינו מספיק עבור רוב האנשים.
מרכיב נוסף כדי שהטיפול יהיה מוצלח צריך לכלול טיפול מכוון לגורם שהוביל למצב של שגשוג היתר של החיידקים.
בעוד שיש הרבה גורמי סיכון ל- SIBO כמו שתוארו קודם, הפרעות בתנועתיות המעי הן אלה שנמצאות בשכיחות הגבוהה ביותר.
מחקר אחד (3) הראה שלמטופלים עם SIBO יש עיכוב משמעותי בזמן המעבר במעי הדק (הזמן שלוקח למשהו לעבור דרך המעי הדק).
הממצא הזה מצביע על כך שמטופלים עם SIBO שאינם מחלימים לאחר טיפול באנטיביוטיקה או בצמחי מרפא, יכולים להשתפר עם תוספת של חומר מעודד תנועתיות (פרוקינטי),שמגביר את התכווצויות השרירים במעי הדק.

 

עם התקדמות המחקר של SIBO, אנחנו מבינים עד כמה המחלה היא מורכבת,וכמה הטיפול צריך להיות מותאם אישית עבור כל מטופל על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר.

מקורות

1. Lauritano EC, Gabrielli M, Scarpellini E, Lupascu A, Novi M, Sottili S, Vitale G, Cesario V, Serricchio M, Cammarota G, Gasbarrini G, Gasbarrini A. Small intestinal bacterial overgrowth recurrence after antibiotic therapy. Am J Gastroenterol. 2008 Aug;103(8):2031-5. doi: 10.1111/j.1572-0241.2008.02030.x. PMID: 18802998.

2. Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, Roland BC, Dunbar KB, Koh J, Justino E, Tomakin E, Mullin GE. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014 May;3(3):16-24. doi: 10.7453/gahmj.2014.019. PMID: 24891990; PMCID: PMC4030608.

3. Roland BC, Ciarleglio MM, Clarke JO, Semler JR, Tomakin E, Mullin GE, Pasricha PJ. Small Intestinal Transit Time Is Delayed in Small Intestinal Bacterial Overgrowth. J Clin Gastroenterol. 2015 Aug;49(7):571-6. doi: 10.1097/MCG.0000000000000257. PMID: 25319735.

שתפו מאמר זה:

תמונה של ד״ר דלית דרימן מדינה

ד״ר דלית דרימן מדינה

מומחית ברפואת המשפחה רפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
טיפול אישי ומבוסס מדעית לסובלים ממחלות כרוניות

אודות